delimamma.pl

Delimamma.pl – parenting, dziecko, zdrowie

Walentynkowe Menu
Lifestyle

Walentynkowe Menu – jakie powinno mieć składniki?

14 lutego obchodzone jest święto zakochanych. Wiele pań i panów zastanawia się wtedy, jaki prezent dać ukochanej osobie. Kolejna bransoletka? Gadżet elektroniczny? Bardzo dobrym pomysłem będzie raczej wyjątkowy obiad albo romantyczna kolacja w restauracji. W artykule opiszemy, jakie składniki powinno mieć walentynkowe menu, aby zadowolić wszystkie młode i starsze pary.

Danie główne

Zacznijmy oczywiście od głównej potrawy. Niekoniecznie musi być to spaghetti, które kojarzy się ze słynną sceną z filmu animowanego „Zakochany kundel”. Bardziej sprawdzi się risotto z lubczykiem albo filet z białej ryby, polany maślanym sosem. Oczywiście, należy unikać dań ciężkostrawnych i bardzo tłustych. Odpada zatem wieprzowina i grube steki wołowe, ale już odpowiednio przygotowana delikatna jagnięcina oraz pierś z kaczki z dodatkiem pomarańczy okażą się strzałem w dziesiątkę. Te potrawy są bowiem smaczne i bardzo pachnące. Do tego pięknie prezentują się na talerzu.

Różne przystawki

Samo mięso, ryba, ryż czy makaron mogą jednak nie wystarczyć, aby oczarować ukochanego męża albo żonę. Otwierając walentynkowe menu, warto zamówić także różnego rodzaju przekąski. Jakie? Na przykład mowa o barwnych owocach morza, które mają miłosne właściwości. Doskonałe okażą się więc pobudzające zmysły, ostrygi lub krewetki. W trakcie romantycznej kolacji nie może też zabraknąć trufli i odrobiny kawioru. Idealną przystawkę stanowią również przeróżne, kolorowe zupy kremy z dodatkiem afrodyzjaków. Mowa chociażby o kremie ze szparagów czy pomidorów.

Desery oraz wina

Kiedy już zjemy główne danie, warto sięgnąć jeszcze po słodkie desery. W tej kategorii świetnym wyborem będą oczywiście ciasta i musy czekoladowe. Co więcej, polecane są również owoce, ale podane w oryginalne formie. Chodzi np. o gruszki gotowane w słodkim syropie albo duszone brzoskwinie. Nie zapominajmy także o pysznych lodach z czereśniami i kokosem oraz koniecznie tortach malinowych i truskawkowych w kształcie serca. Walentynkowe menu powinno składać się jeszcze z wielu wytrawnych oraz półsłodkich win (włoskiego Chianti czy francuskiego Bordeaux). Najlepiej czerwonych, bo to kolor miłości.

Najważniejsze, aby walentynkowy wieczór był niezapomniany. Dlatego wszelkie przyrządzone potrawy muszą wyglądać niebanalnie. Dobrze, jeżeli będą one także ciekawie podane oraz oryginalnie udekorowane różnymi miłosnymi motywami (jadalnymi kwiatami albo różanymi płatkami). Wtedy na pewno nasza druga połówka będzie zachwycona.